Téli ünnepek > Tél - wyw.hu

Tartalom:
Talált weboldalak ebben a kategóriában: Téli ünnepek > 11 weboldal. Kategória leírása: téli ünnepek, Advent, Karácsony, Szilveszter, Újév, Mikulás, Télapó, Farsang, Valentin nap

tel.wyw.hu Rendezés: PageRank szerint | Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Karácsony - Wikipédia
Karácsony - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kar%C3%A1csony

A karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe, a szaturnália ünnepségek. Az ókori Rómában december 17-25 között tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak ezt a nagy ünnepét.

hu.wikipedia.org
Advent - Wikipédia
Advent - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Advent

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt, pontosabban december 25-ét, a Megváltó, Jézus Krisztus születésének napját megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak.

hu.wikipedia.org
Szilveszter.hu
Szilveszter.hu
http://szilveszter.hu/

Mit igyunk és együnk szilveszterkor? Mit ünneplünk ilyenkor? Buli kellékek, rendezvények, utazások, szórakozóhelyek...

szilveszter.hu
Téli napforduló-ünnepek
Téli napforduló-ünnepek
http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/yule/napfordulos_unnepek.html

A fény újjászületését ott is megünnnepelték, ahol tavasszal fordult az év: A IV. században Gyula pápa rendelte el, hogy december 25.-re essen a keresztény Karácsony ünnepe, mivel e nap egybeesett a Téli Napforduló körüli rituálékkal, amikor a pogány népek a Nap Újjászületését ünnepelték. A pápa célja a pogány ünnepek keresztény tartalommal való feltöltése volt.

web.tvnetwork.hu
Sulinet: December - népszokások
Sulinet: December - népszokások
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjfc/0/13990/1

Télelő, álomhava, Szentkarácsony hava. Advent: az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület 4 hetes időszaka...

www.sulinet.hu
Téli népszokások
Téli népszokások
http://www.inf.u-szeged.hu/~tanacs/cserkesz/szokas/sztel.html

A decemberi asszonyi ünnepek közül hazánkban legjelentősebb Luca napja. Lányoknak, asszonyoknak tilos ilyenkor dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén.

www.inf.u-szeged.hu
Boldog téli napfordulót!
Boldog téli napfordulót!
http://index.hu/tudomany/tortenelem/tnapf81220/

Jézus születésének ünnepe csak a 4. században került december végére, előtte az ókori népek évezredeken keresztül ekkor ünnepelték azt, hogy a leghosszabb éjszaka véget érésével újra hosszabbodni kezdtek a nappalok. A karácsony szó is a téli napfordulót őrzi, de néhány magyar népszokás is ebben a csillagászati jelenségben gyökerezik.

index.hu
A Karácsony története, karácsonyi szokások
A Karácsony története, karácsonyi szokások
http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/23763/1

A XVIII. században karácsony ünnepének még nem volt akkora jelentősége, mint húsvétnak. A karácsony a millenniumi időkben kezdet szokássá válni. Ma a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Jézus a Megváltó születésének napja: a szeretet, az öröm, a békesség, a család, az otthon ünnepe.

kulturport.hu
Mikulás vagy Télapó?
Mikulás vagy Télapó?
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/mikulas-vagy-telapo.html

A Mikulás a Miklós név szlovák fordítása. A köztudatban december 6-a hagyományos elnevezésének számít a Télapóval szemben – tévesen. A szokás és a kifejezés csak 19. század legvégén érkezett Magyarországra, így csak harminc-negyven évvel idõsebb, mint a Télapó szó.

www.unnep.eu
Szilveszter és újév hagyományai
Szilveszter és újév hagyományai
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/szilveszter-es-ujev-hagyomanyai.html

Az 1939-ban megjelent „Adatok a téli néphagyományok ismertetéséhez” cím könyv Erdély szilveszteri és újévi népszokásait is bemutatja. Érdekes, hogy a különbözõ falvak mennyire eltérõ módon ünnepelték meg az év fordulóját: akadt, ahol semmilyen különösebb szokásról nem számolt be a néprajzkutató, máshol hagyományok egész sorát jegyezte le. Számba vettük a fontosabb tradíciókat.

www.unnep.eu
Életben maradt farsang
Életben maradt farsang
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/farsang.html

A farsang a karácsonyi ünnepkör végén, vízkeresztkor (január 6.) indul és a húsvéti ünnepkor kezdetéig, hamvazószerdáig (változó időpont) tart. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötõdik hozzá jelentõs vallási ünnep, alapvetõen a gazdag néphagyományokra épül. A farsang azon kevés népszokásaink egyike, amely életben maradt a múlt században és életképesnek bizonyul a 21. század kezdetén is.

www.unnep.eu
Oldal leírása
tel.wyw.hu: Tél katalógus: A tél és hónapjai, téli ünnepek, programok, és események. Utazási ajánlatok, síutak, hójelentések. Téli olimpia, téli sportok, ételek, italok, könyv és filmajánlók. Hó és jégszobrászat, képeslapok, téli háttérképek.
Gyűjteményünkben 131 válogatott tél témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 131 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 8 | Linkre kattintás összesen: 2699